Expo

Expo beeldatelier rond Emilie Flöge

8 _ 30 mei 2024

Boonzaal

De leerlingen van het Beeldatelier voor kinderen bij Caroline werkten samen met kunstenaar Stéphane Goldrajch en Mirjam Rispens voor het project ‘Emilie Louise Flöge’. Ze waren ook aanwezig op de inhuldiging van het standbeeld van Goldrajch voor het Stoclet paleis.
Met dit project werd hulde gebracht aan modeontwerpster Emilie Louise Flöge (1875-1952), de muze van Klimt, maar ook een zeer getalenteerde modeontwerpster, die niet voldoende erkenning kreeg.
Een brand tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vernietigde haar collectie, inclusief kostbaarheden uit de nalatenschap van Klimt.
Flöge ontwierp kleding in lijn met de zogenaamde Reformbeweging, die in het begin van de 20ste eeuw een vernieuwing van de vrouwenmode nastreefde. Vrouwen moesten worden bevrijd van het nauwsluitende korset. Aanbevolen werd vooral prettig zittende lossere kleding, die veel lichamelijke vrijheid gaf. Ook haar vriend en partner Gustav Klimt droeg dit soort gewaden, getuige diverse foto’s uit die tijd. Het modesalon van de gezusters Flöge was decennialang erg populair in de hogere Weense kringen
Binnen dit artistieke project ontdekten de leerlingen van het RHoK Beeldatelier bij Caroline de geschiedenis van Emilie Flöge en maakten ze tekeningen, monotypes, doosjes en maquettes als eerherstel voor Emilie.