Fotokunst

“You don’t make a photograph just with a camera. You bring to the act of photography all the pictures you have seen, the books you have read, the music you have heard, the people you have loved.” Ansel Adams

Dit is de essentie, die we ook zullen cultiveren, maar wij willen daarenboven fotografische beeldtaal en ook ‘technische’ middelen aanleren. Wij doen dat aan de hand van opdrachten/projecten met verschil-lende thema’s (licht, ruimte, beweging, portret, documentaire fotografie…) die inhoudelijk onderbouwd zijn en technisch ondersteund worden. Hierbij kan je gebruik maken van het atelier, computerruimte, fotostudio en doka. Wat heb je nodig om de opleiding te beginnen? (Grote) interesse voor de fotografi-sche beeldtaal (heden en verleden) en motivatie. En… a camera. Organisatorisch: Het jaar begint altijd met een individueel kennismakingsgesprek van waaruit voor het komende jaar eventueel een aangepast traject uitgetekend wordt.

4de Graad (4 jaar)
Bij het standaardtraject word je aan de hand van projecten (observatie, licht, documentaire fotografie…) de beginselen van de fotografie verduidelijkt, zowel technisch (o.a. camera’s en lenzen, belichting, digitale beeldbewerking… ) als inhoudelijk, zowel in theorie als in praktijk. Groepsbesprekingen vinden wij daarom zeer belangrijk. Vanaf het tweede jaar word je zowel in studio- als reportageprojecten (portret…) en projecten waar fotografie als geheugen van de samenleving fungeert ingeleid en begeleid. Naargelang jouw traject wordt je het gebruik van diverse cameraformaten (van iPhone tot technische camera) in modules aangeboden. Jouw persoonlijke visie wordt in deze jaren gestimuleerd. Het vierde jaar wordt volledig gewijd aan het eindproject. Je kiest zelf een onderwerp of thema en diept dit volledig uit. Dit werk (boek + tentoonstelling) presenteer je aan een externe jury.

In de 4de Graad zijn er 4 studiejaren met per week in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 uur atelier in het 3de jaar: 8 uur atelier en 2 uur Kunst en Cultuur. Na het succesvol beëindigen van de ‘4de Graad’ (zonder bisjaar) is er de mogelijkheid te starten met de 2 jaar durende ‘Kortlopende studierichting Specialisatie’ met 8 uur atelier per week.

Specialisatie (2 jaar)
Met de opgedane inzichten van de 4 jaren van de 4de Graad ben je vrij in het kiezen van opdrachten en projecten en kan je bepaalde onderwerpen verder uitdiepen en/of bepaalde technieken verder onderzoeken, uitwerken of perfectioneren. Dit werk (boek + tentoonstelling) presenteer je aan een externe jury op het einde van het academiejaar. Het boek als belangrijkste einddoel, of toch bijna… Doorheen de opleiding wordt stap voor stap de omgang en de aanmaak van de belangrijkste drager van inhoudelijke fotografie nl. het boek aangeleerd.

 

Klik hier: Online expo

 

Waar?

Edouard de Thibaultlaan 43, 1040 Etterbeek – 1ste & 2de verdiep

 

 

Leeftijd

Vanaf 18 j.

Locatie

RHoK-Etterbeek

Links

Lesrooster

di 17.50 – 21.30 u. ___ Mirjam
wo 13.50 – 17.30 u. ___ Mirjam
17.50 – 21.30 u. ___ Mirjam
za 09.00 – 12.30 u. ___ Mirjam
13.30 – 17.00 u. ___ Mirjam

Lesrooster

di 17.50 – 21.30 u. ___ Mirjam
wo 13.50 – 17.30 u. ___ Mirjam
17.50 – 21.30 u. ___ Mirjam
za 09.00 – 12.30 u. ___ Mirjam
13.30 – 17.00 u. ___ Mirjam