Expo

Expo student _ Myriam Rispens

Hemel en aarde bewegen
15 december 2023 – 17 maart 2024

.

In Vlaanderen en België trekken jaarlijks tientallen processies door de straten. Verzameld rond een heiligenbeeld of reliekschrijn trekt de gemeenschap in rijen door de straten. Banieren worden meegedragen; als engelen of heiligen uitgedoste figuranten, ruiters, fanfares en bescheiden praalwagens begeleiden de optocht. Wie niet mee opstapt, plaatst een versierd altaartje bij de voordeur of strooit bloemen op straat. Het regent (vaak), een enkele keer schijnt de zon.

Na twaalf jaar in Parijs te hebben gewoond, werd fotografe Myriam Rispens bij terugkomst in België getroffen door het voortleven van de religieuze tradities in de dorpen. Al dertien jaar trekt ze rond, speurend naar processies en de bijhorende huisaltaartjes. Rispens kijkt met een nuchtere – haast documentaire – blik naar de processies. Ze brengt ze in beeld zoals ze zijn, zonder sentimenteel of nostalgisch te zijn. Een vleugje humor is nooit ver weg.

Myriam Rispens bezocht in alle uithoeken van het land al bijna honderd processies. Haar beeldarchief bevat vandaag meer dan 7.000 foto’s van processies. Uit haar foto’s spreekt een grote tederheid voor de mensen die hemel en aarde bewegen om deze tradities in stand te houden. De tentoonstelling toont een selectie van de meest sprekende foto’s.

De mensen komen samen, wachten. De processie kan beginnen.

 

Alle info vind je hier!