Wedstrijd

KUNSTWEDSTRIJD Grafiek

Cultuurcentrum Zwaneberg

.

Spending plenty of time on something can be the most sophisticated form of revenge.
Haruki Murakami 

Met veel vreugde melden we u dat er 2 studenten van het RHoK bij de prijs winnaars zitten !

Patrick en Marc !
Super studenten !
Patrick Couder studeerde o.a. Grafiek aan het RHoK Woluwe.
Hij was bij de 4 finalisten in de eerste Canvascollectie en werd Laureaat Belfius Art in 2012.
Vorig jaar werd ook werk van Patrick opgenomen in de collectie van Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière.
Patrick is nog steeds student in het RHoK en behaalde nu de 2de prijs.
Als basis voor zijn werk gebruikt Patrick foto’s afkomstig uit diverse magazines en kranten. Hij krast een wervelstroom van beelden in zinkplaten, als getekende collages vol verwijzingen naar religie, politiek, sexualiteit, agressie, angsten, pijn en vreugde  ….  kortom de wereld zelf.  Het monumentale  grafische werk is een registratie van hoe de kunstenaar naar de wereld gekeken heeft via de media. In zijn beeldselectie zit een fascinatie voor vervreemding, maar tevens een humoristische verwondering voor de hedendaagse beeldenvloed. Het ontstane beeld heeft hierbij onafwendbaar de vorm aangenomen, zoals nu te zien is. Maar ook toeval speelt een rol bij de uiteindelijke beeldselectie en beeldvorming. Het tekenen als actie is een belangrijke drijfveer om werk te creëren. In het beste geval resulteert dat in werk dat ruw, ongepolijst, ongekunsteld, rockend en swingend, onbeholpen, weemoedig, direct, eenvoudig en complex is.
Het winnende werk is een werk dat De Koninklijke familie als uitgangspunt neemt. Een monumentaal werk vol met rake portretteringen, anecdotes en herinneringen puttend uit het collectieve geheugen.
Marc Sterkmans studeerde eveneens Grafiek aan het RHoK Woluwe en is ook nu nog leerling in het projectatelier RHoK.
Hij won eerder oa de wedstrijd Prijs voor Grafiek Fonds Hilde Demedts 2019 en werd nu beloond met een 3de prijs.
De thema’s die hij aanraakt zijn wisselend en gedeeltelijk ondergeschikt aan het tekenen zelf.
Het plezier van het tekenen en het krassen in de plaat zit vooral in het fysieke van de handeling zelf. Alles wat hem interesseert kan zich evenwel aandienen als onderwerp voor een tekening.
Al van jonge leeftijd gebruikt hij ‘portret’ van mens en dier als uitgangspunt. Deze vormen een rode draad doorheen zijn werk.
In deze periode drong de actualiteit zich zo op dat het Marc bezig hield en hij er een soort van kritisch commentaar op gaf met een humoristische toets.
Werk 1 “vlot van Medusa” is een werk dat zich afspeelt op het woelige vlot op zee, als metafoor voor de moeilijke politieke formatie, met kritisch commentaar op de instabiele, veranderende politieke toestand in ons land. De koning staat aan de zijlijn toe te kijken.
Werk 2 “virologen in een labo”  houden zich bezig met de kritieke situatie van het virus en zij slaan de veranderende toestand gade en veranderen zelf van gedaante.
Ook werk van Adelheid Verledens, lerares Tekenkunst en Beeldateliers werd geselecteerd voor deze wedstrijd.

Expo met werk van de geselecteerden en prijswinnaars in Zwaneberg Heist op De Berg 

Tot 06/01/2022
De tentoonstelling is vrij te bezoeken. 
Op maandag, dinsdag en vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag van 9 tot 20 uur, donderdag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 14 tot 17 uur.